චොකලට් අපි ආසම කෑමක්නෙ. ඔයාලට විශ්වාස කරන්න පුලුවන්ද ක්රි.පු. 1900 තරම් අතීතයේදී චොකලට්, මෙක්සිකෝවේ මුදල් ඒකකයක් විදියට භාවිත වෙලා තියනවා. ආදි මෙක්සිකානුවො (මායාවරුන්) හිතපු විදියට චොකලට් කියන්නේ දැනුමට අදිපති දෙවියන්ගෙන් එයාලට ලැබුනු තෑග්ගක්.
බේකිං පවුඩර් සහ බේකිං සෝඩා මෙම අමුද් රව් ය දෙකම ආහාර අංශු තුළට වාතය එක් කිරීමට භාවිතා කරයි. බේකිං සෝඩා යනු සෝඩියම් බයිකාබනේට් (NaHCO3) ය. එය Na + සහ HCO3- යන අයන දෙකින් සමන්විත වේ. ඔබ බේකිං සෝඩා ජලය සමග මිශ් ර කරන්නේ නම්, HCO3- කොටස අම්ල සමඟ ප් රතික් රියා කරයි. ආහාර මිශ් රණයේ ඇති අම්ල (උදා: දෙහි වලින් සිට් රික් අම්ලය හෝ යෝගට් වලින් ලැක්ටික් අම්ලය) තිබේ නම්, HCO3- ඒවා සමඟ ප් රතික් රියා කර ඔබේ කේක් හෝ බනිස් පිම්බීමට හේතු වෙන CO2 වායුව මුදා හරියි. බේකිං සෝඩා වල රසායනික ප් රතික් රියාව පහත පරිදි වේ; HCO3– + H + ↔ H2CO3 -> H2O + CO2 බේකිං පවුඩර් යනු කුමක්ද? බේකිං සෝඩා සඳහා, ඔබ බාහිරව අම්ලයක් එකතු කළ යුතුය. නමුත් බේකිං පවුඩර් වලදී, භෂ්මය සහ අම්ලය යන දෙකම එකට පවතී. ඒවා වියළි ස්වරූපයෙන් ප්රතික්රියා නොකරයි. බේකිං පවුඩර්, සෝඩියම් බයිකාබනේට් සහ ඩයිසෝඩියම් ඩයිහයිඩ් රජන් ඩයිපොස්පේට් (Na2H2P2O7) වලින් සමන්විත වේ. බේකිං පවුඩර් ජලීය මාධ් යයේ රත් කිරීමේදී, NaHCO3 භෂ්මය සහ Na2H2P2O7 අම්ලය ප් රතික් රියා කරන අතර පහත පරිදි CO2 නිපදවයි. NaHCO3 + Na2H2P2O7...
Comments
Post a Comment